Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ


Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί οι αποδημητικές χήνες πετάνε σε σχηματισμό V;
Όπως με τα περισσότερα ζώα και τη συμπεριφορά τους, η Φύση έχει κάποιο καλό λόγο που το έχει βάλει στο ένστικτό τους.
Όταν η κάθε χήνα κτυπά τα φτερά της, δημιουργεί ένα ανοδικό ρεύμα για τη χήνα που ακολουθεί.


Στο σχηματισμό V, όλο το σμήνος προσθέτει τουλάχιστον 71% περισσότερη πτητική εμβέλεια από το αν πετούσαν το καθένα από μόνο του.
Αν μια αγριόχηνα ξεφύγει από τον σχηματισμό, ξαφνικά αισθάνεται τη δυσκολία και την αντίσταση στην προσπάθεια να πετάξει μόνη της...
και πολύ γρήγορα επιστρέφει στο σχηματισμό μαζί με τις άλλες.


Όπως και οι αγριόχηνες...
...έτσι και οι άνθρωποι που μοιράζονται μια κοινή κατεύθυνση και ένα ομαδικό πνεύμα με τους γύρω τους μπορούν να φτάσουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα εκεί που πηγαίνουν αντίθετα με εκείνους που προσπαθούν να τα καταφέρουν μόνοι τους.
Όταν μια αγριόχηνα κουραστεί, πάει στο πίσω μέρος του σχηματισμού και μια άλλη αγριόχηνα παίρνει τη μπροστινή θέση. Αν οι άνθρωποι είχαν τόση λογική όσο και οι αγριόχηνες, θα συνειδητοποιούσαν πως τελικά η επιτυχία τους εξαρτάται από την συνεργασία τους σαν ομάδα, κάνοντας ο καθένας με τη σειρά του τις δύσκολες δουλειές και αναλαμβάνοντας την αρχηγία.


Οι αγριόχηνες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του σχηματισμού φωνάζουν για να ενθαρρύνουν εκείνες που βρίσκονται μπροστά ώστε να αυξήσουν την ταχύτητα τους. Είναι σημαντικό οι "φωνές απ' τα πίσω" να είναι ενθαρρυντικές. Διαφορετικά είναι απλά φωνές και τίποτα άλλο.
Όταν μια αγριόχηνα αρρωστήσει ή τραυματιστεί, άλλες αγριόχηνες αφήνουν τον σχηματισμό και την ακολουθούν προς τα κάτω για την βοηθήσουν και να την προστατέψουν.
Παραμένουν με το άρρωστο μέλος του σμήνους μέχρι να μπορέσει να πετάξει ξανά ή να πεθάνει.
Μετά ξαναπετάνε με ένα άλλο σμήνος που περνά ή προσπαθούν να προλάβουν το δικό τους.
Μακάρι να είμαστε και εμείς τόσο θυσιαστικοί, ώστε να αξίζουμε τέτοιους φίλους όταν το έχουμε ανάγκη.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ...
...Για να μάθεις από την υπέροχη δημιουργία της Φύσης, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σταματήσεις για όση ώρα χρειάζεται για να παρατηρήσεις και να αφήσεις τη Φύση να σου αποκαλύψει τα θαύματα Της.
Ρώτησε τα ζώα και θα σε διδάξουν, και τα πτηνά " του ουρανού, και θα σου μιλήσουν ή μίλησε στη γη, και θα σε διδάξει, και τα ψάρια της θάλασσας θα σου εξηγήσουν. Ποιο από όλα αυτά δεν γνωρίζει πως το χέρι της Φύσης τα έκανε;"

8 σχόλια:

dimitil είπε...

Γηράσκω αεί διδασκόμενος ότι ο Θεός τα πάντα εν σοφία εποίησεν.
Χρήσιμη και μεστή περιεχομένου ανάρτηση με πολύ όμορφες φωτογραφίες(για να πιάσουμε και τα ημέτερα ενδιαφέροντα)

Eva F. είπε...

"ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ...
...Για να μάθεις από την υπέροχη δημιουργία της Φύσης, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σταματήσεις για όση ώρα χρειάζεται για να παρατηρήσεις και να αφήσεις τη Φύση να σου αποκαλύψει τα θαύματα Της.
Ρώτησε τα ζώα και θα σε διδάξουν, και τα πτηνά " του ουρανού, και θα σου μιλήσουν ή μίλησε στη γη, και θα σε διδάξει, και τα ψάρια της θάλασσας θα σου εξηγήσουν. Ποιο από όλα αυτά δεν γνωρίζει πως το χέρι της Φύσης τα έκανε;"

Το παραπάνω απόσπασμα της καταπληκτικής ανάρτησής σου Εβελίνα μου τα λέει όλα!
Κάποτε εμείς οι άνθρωποι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το μεγαλείο και την τελειότητα της φύσης και να αναγνωρίσουμε επιτέλους κάποια πράγματα!....
Θα πρέπει να πάψουμε να εθελοτυφλούμε!....

Καλή εβδομάδα και σε σένα και εύχομαι όλα να είναι καλά!

dimitris είπε...

Ομορφες φωτογραφιες, νεες γνωσεις, διδακτικο κειμενο, να εισαι καλα, καλημερα.

Velvet2 είπε...

Ακριβώς
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ...
Η φύση μπορεί να σου αποκαλύψει
Τα ζώα και πτηνά μπορούν να σε διδάξουν
Το πιστεύω απόλυτα και το πράττω
Αρκεί να ακολουθήσουμε τις επιταγές της
Μόνο έτσι μπορούμε να ελευθερωθούμε
Να ανακαλύψουμε την δική μας αληθινή φύση εντός μας
Πολύ καλό διδακτικό κείμενο…
Μπράβο Εβελιν

Phivos Nicolaides είπε...

Υπέροχο πραγματικά. Μπράβο Εβελίνα!

Tyler Durden είπε...

καλησπέρα! καταπληκτική ιστορία! Δεν ξερω αν όντως ισχύει αυτό, γιατί διαφορετικά έιδη πουλιών και ψαριών κάνουν διαφορετικούς σχηματισμούς, σίγουρα όμως όλοι οι λόγοι αυτοί προκύπτουν από την αλληλεγγύη και την δύναμη των δεσμών της ομαδας.

evelina είπε...

Kαλημέρα σε όλους τους φίλους....Ευχαριστώ για την επίσκεψη σας στο μπλοκόσπιτό μου και για τα σχόλια που αφήσατε

Dust in the wind (Σκόνη στον άνεμο) είπε...

πολύ διδακτική η ανάρτησή σου αλλά δυστυχώς ο άνθρωπος είναι τόσο εγωιστής ..δεν λειτουργεί ομαδικά γιαυτό και πάμε όλο προς το χειρότερο..αντι να θαυμάζει το έργο της φύσης αυτός το καταστρέφει..δεν ξέρω αλλά δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα...χρειάζονται έργα, κάποια αρχή έστω απο εμάς τους λίγους που σκεφτόμαστε έτσι.