Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ποντιακή Γενοκτονία: Ένα ατιμώρητο έγκλημα


Ο πληθυσμός των Ποντίων στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου κατά την περίοδο 1914-1923 ανερχόταν στις 750.000. Στην περίοδο 1914-1918 και 1919-1923, κατόπιν συστηματικής διώξεως της τουρκικής Αρχής, 353.000 Πόντιοι χάνουν τη ζωή τους. Τα προμελετημένα σχέδια της νεοτουρκικής και της κεμαλικής Αρχής κατάφεραν την τελειωτική Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι Τούρκοι, με την καταστροφική μανία τους, καταφέρνουν να ξεριζώσουν τους Έλληνες Ποντίους από τα παράλια του Ευξείνου Πόντου, όπου κατοικούσαν για 3000 χρόνια και είχαν αναπτύξει ένα σπουδαίο ελληνικό πολιτισμό και μια λαμπρή ιστορία. Ο ίδιος ξεριζωμός επιφέρεται κατά μήκος τις υπόλοιπης Μ. Ασίας εις βάρος Ελλήνων και άλλων μειονοτήτων, ιδιαίτερα μετά την πυρπόληση και καταστροφή της Σμύρνης.

Από τις αρχές του 1914, η γερμανική στρατιωτική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη υπέδειξε ότι οι ελληνικοί πληθυσμοί θα δημιουργούσαν πρόβλημα για την Τουρκία, σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής με τις Δυτικές Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία) κατά συνέπεια η μετακίνηση των πληθυσμών στο εσωτερικό της Ανατολίας ήταν απαραίτητη. Η ίδια υπόδειξη έγινε το 1895-96 και 1905-07 εις βάρος των Αρμενίων, προκαλώντας τότε 400.000 θύματα. Στη συνέχεια και μέχρι το 1915, περισσότεροι από 1.000.000 Αρμένιοι χάνουν τη ζωή τους, για να ολοκληρωθεί έτσι η γενοκτονία των Αρμενίων. Έλληνες και Αρμένιοι, τα δύο δυναμικότερα οικονομικά και πολιτισμικά στοιχεία σε όλη τη Μικρά Ασία και στον Πόντο, είναι οι κυριότεροι στόχοι της εθνικιστικής πολιτικής των Νεοτούρκων.

Από το 1911 οι Νεότουρκοι καθιερώνουν την υποχρεωτική στράτευση των Ελλήνων του Πόντου, η οποία ανάγκασε χιλιάδες Ποντίων να μεταναστεύσουν στη Ρωσία. Με την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, η Τουρκία καλεί γενική επιστράτευση. Τα εξοντωτικά μέτρα των Τούρκων μπαίνουν σε εφαρμογή. Επιστρατεύουν τους Έλληνες της Μ. Ασίας και του Πόντου, για να τους στείλουν στο πολεμικό μέτωπο και στα τάγματα εργασίας «αμελέ ταμπουρού», «τα τάγματα θανάτου», «λευκός θάνατος», στην Ανατολία, όπου τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια, πολυήμερη πεζοπορία και πολυάριθμες κακουχίες. Χιλιάδες άνδρες πεθαίνουν από τις κακουχίες και τα βασανιστήρια. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται οι πρώτες αντάρτικες ομάδες Ποντίων από δραπέτες, άνδρες αποφασισμένους να προστατεύσουν τον ελληνικό πληθυσμό.


Το Δεκέμβριο του 1916, οι Τούρκοι στρατηγοί Εμβέρ και Ταλαάτ σχεδιάζουν την εξόντωση του άμαχου ελληνικού πληθυσμού του Πόντου. Αρχίζει άμεση εξόντωση των ανδρών των πόλεων και γενική εξορία όλων των ανδρών και γυναικοπαίδων των χωριών στα ενδότερα της Ανατολής, με σκοπό τη σφαγή. Το πρόγραμμα ξεκινά από τις περιοχές της Σαμψούντας και της Πάφρας. Οι μαζικές εκτοπίσεις γυναικών και παιδιών από τα παράλια του Ευξείνου Πόντου στο εσωτερικό της Ανατολίας, του Κουρδιστάν μέχρι και τη Συρία, είναι πορείες θανάτου. Σφαγές, κρεμάλες και εκτελέσεις, φυλακές, λεηλασίες και βιασμοί ήταν η τακτική των νεοτούρκων, γαι να απαλλαγούν από τις μειονότητες.

Στις 19 Μαΐου το 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ (ιδρυτής της νέας Τουρκίας) αποβιβάζεται στη Σαμψούντα, όπου οργανώνει τη δεύτερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού πληθυσμού στα παράλια του Ευξείνου Πόντου. Τα μέτρα εξοντώσεως συνεχίστηκαν μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης στις 30 Ιανουαρίου 1923 και μέχρι την ανταλλαγή των πέραν των 2.000.000 Ελλήνων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, και των 480.000 μουσουλμάνων από την Ελλάδα.

Έσφαζαν, βίαζαν, βασάνιζαν, κατέστρεφαν

Μετά την αποτυχημένη εκστρατεία της Ελλάδας στη Μικρά Ασία, στις 2 Φεβρουαρίου 1919 για να προστατέψει τους ελληνικούς πληθυσμούς, και μετά την προδοσία των συμμάχων Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας και της πρώην προστάτιδας Ρωσίας, στις 27 Αυγούστου του 1922, οι Τούρκοι εισέρχονται στην Σμύρνη. Για πολλές μέρες οι Τούρκοι έσφαζαν, βίαζαν, βασάνιζαν, κατέστρεφαν σπίτια και μαγαζιά, και λεηλατούσαν περιουσίες. Οι Τούρκοι εξέφραζαν τα ήθη και βάρβαρα ένστικτά τους καθʼ ολοκληρίαν. Τελικά παρέδωσαν την πόλη στις φλόγες, που ολοκλήρωσαν το έργο της καταστροφής. Πάμπολλες είναι οι μαρτυρίες ξένων, όπως η σύζυγος του Αμερικανού ιεροκήρυκα King Bridge, ο Άγγλος πολιτικός Kris Woodhouse, Dr E.P Lovejoy και τόσων άλλων.

Η πυρπόληση της Σμύρνης από τα στρατεύματα του Κεμάλ, η σφαγή, η λεηλασία και γενικά η γενοκτονία ήταν ένα έγκλημα που σχεδιάστηκε και διαπράχτηκε εν ψυχρώ, με σκοπό την πλήρη απαλλαγή της Τουρκίας από τον Ελληνισμό. Τα θύματα της σφαγής στη Σμύρνη υπολογίσθηκαν σε 150.000.

Ο Μητροπολίτης της Σμύρνης Χρυσόστομος παραμένει πιστός με το ποίμνιό του και αντί να φύγει με πλοίο Γαλλικού Ναυτικού, σαν ένας άλλος Γρηγόρος Ε -έναν αιώνα πριν- θανατώνεται με τον ίδιο τρόπο από τον τουρκικό όχλο. Ο Νουρεντίν Πασάς τον παραδίδει στο φανατισμένο όχλο για να τον θανατώσει. Αφού του ξεριζώνουν τη γενειάδα, βγάζουν τα μάτια του και τον χτυπούν με ρόπαλα και με μαχαίρια ωσότου να ξεψυχήσει, κατόπιν τον κρέμασαν, ό,τι απέμεινε από το σώμα του, στην πλατεία του Τιρκλίκ. Φρικτά γεγονότα, που βρίσκουν αμέτοχους και αδιάφορους τους πρώην συμμάχους και τους Αμερικανούς.


Μέχρι σήμερα η Τουρκία, μετά από 80 και πλέον χρόνια, αρνείται να παραδεχθεί τα φρικτά γεγονότα εναντίον των Αρμενίων και Ελλήνων, ένα μεγάλο έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα, το έγκλημα του Ξεριζωμού και της Γενοκτονίας. Η αποσιώπηση των γεγονότων της Ιστορίας από τους σημερινούς Τούρκους και τις τουρκικές κυβερνήσεις δημιουργεί το εμπόδιο για συγχώρεση και συμφιλίωση. Όπως έγραψε ο περίφημος Πόντιος συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς, στο βιβλίο του «Γη του Πόντου», «να ρίξουμε το πέπλο της λήθης στο παρελθόν, αλλά να ξέρουμε, όχι να κρύβουμε. Να αναγνωρίσουν οι Τούρκοι τα εγκλήματα των πατεράδων τους, αν πράγματι θέλουν και αυτοί να κατατεθούν στη σειρά των πολιτισμένων κρατών».

Η 19η Μαΐου έχει καθορισθεί η ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το Μάιο του 1919, με την άφιξη του Κεμάλ Μουσταφά στη Σαμψούντα, αρχίζει η δεύτερη φάση στις διώξεις του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το μνημόσυνο τελείται από μας τους Ποντίους πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενεάς, εις μνήμην των χιλιάδων νεκρών συγγενών μας.
Του Γ. Μαυρόπουλου
Γραμματέας του Συλλόγου Ξενητέας-Σικάγου
πηγή:http://www.greeknewsonline.com

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δραματική και σκοτεινή περίοδος. ο ελάχιστος φόρος τιμής η 19η Μαίου

Διάττων είπε...

Σε συγχαίρω αγαπητή μου φίλη για την ανάρτηση αυτή (εγώ προτίμησα να μείνω σιωπηλός γιατί θα "έγραφα" πάλι). Τέτοιες θηριωδίες πρέπει να μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας, κάτι σα φανοστάτες, καθώς βαδίζουμε στους δύσκολους δρόμους του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Ακριβώς το αντίθετο απ' αυτό που κάνουν οι ενδοτικές κυβερνήσεις μας! Κι αναφέρομαι σε πρόσφατο παράδειγμα, στην επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα. Μόνο που δεν του προσφέραμε Γη Και Ύδωρ...

Τι άλλο να πω, λυπάμαι για όλα...

Dimitrios Tilis είπε...

Σε συγχαίρω που θίγεις τέτοια θέματα ταμπού.
Σήμερα ας πούμε έβαλαν θέμα στις εξετάσεις "το σπίτι του Κεμάλ"
"τιμώντας" ανάλογα την επέτειο.
Η ιστορία έχει γραφτεί.
Είναι επιστήμη.Εξετάζει αν έγινε κάτι ή δεν έγινε.
Οι προσπάθειες να αποκρυβούν γεγονότα,να παραποιηθούν ή να υποβαθμιστούν είναι το λιγότερο αντιεπιστημονική για να μην θίξω εδώ και άλλες παραμέτρους οι οποίες δεν ξέρω αν πρέπει να απασχολήσουν το blog.
H Γερμανία έδειξε το δρόμο.
Αν θέλεις ειρήνη και αποκατάσταση φιλικών σχέσεων ζητάς συγγνώμη απο αυτούς εναντίον των οποίων διέπρξες εγκλήματα.
ΔΕΝ ΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΑ ΤΙΜΑΣ
Και πάλι συγχαρητήρια!

MINIMARKET είπε...

ΜΗΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!

Unknown είπε...

Εβελίνα, Ευτυχώς που υπάρχουνε άνθρωποι σαν και σένα και μας θυμίζουν όσα έχει υποφέρει ο Ελληνισμός. Όχι μόνο από τους Τούρκους. Αλλά και άλλους πολλούς.
Τώρα θέλουνε να τα ξεχάσουμε όλα, να γίνομε φίλοι και αδέρφια με όλους, πάντα υποχωρώντας εμείς βέβαια.
Αυτοί που έσφαξαν, βιασαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν όχι μόνο δεν θα τιμωρηθούν ποτέ, αλλά βγαίνουν και από πάνω. Όσο υποχωρούμε τόσο πιο θρασείς γίνονται.
Γιατί πάντα τάχουν καλά μ' αυτούς που αποφασίζουν για τις τύχες των λαών.
Καλό σου βράδυ.
Κωστής

Ανώνυμος είπε...

Η Διαμαντοπούλου τιμά την γενοκτονία επιλέγοντας Κεμάλ
Το αστείρευτο συμπλεγματισμό όσων το λυμαίνονται βγάζει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το Υπουργείο (μη εθνικής) Παιδείας. Οι εξεταζόμενοι στο μάθημα της Λογοτεχνίας για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, είδαν σήμερα, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας όπυ χιλιάδες Πόντιοι σφαγιάστηκαν μετά από διαταγή του ίδιου του Κεμάλ, ένα θέμα που μύριζε Διαμαντοπούλου, Δραγώνα και Ρεπούση από χιλιόμετρο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες εξεταζομένων, το κείμενο, στο οποίο εκλήθησαν να εξετασθούν, λέγεται «Στου Κεμάλ το σπίτι», ανήκει στην συλλογή «Η μόνη κληρονομιά» και γράφτηκε το 1974 από τον Γιώργο Ιωάννου (1927-1985), πρόσφυγα από την Ανατολική Θράκη! Πραγματεύεται τις διαδοχικές επισκέψεις μίας τουρκάλας που είχε εγκαταλείψει την Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών, στο σπίτι που κατοικούσε, δίπλα ακριβώς σε αυτό που γεννήθηκε Κεμάλ, που σήμερα φιλοξενεί το τουρκικό προξενείο.
Είναι το ίδιο σπίτι που το 1955 οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τοποθέτησαν μιας μικρής ισχύος βόμβα και στην συνέχεια διέδωσαν πως ανατινάχθηκε από τους Έλληνες, με αποτέλεσμα την καταστροφή του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης με τα γνωστά «Σεπτεμβριανά».
Η απόλυτη σύμπνοια της «Παιδείας» με την συμφωνία «εκλειάνσεως» των ιστορικών παθών της χώρας μας από τον Κεμάλ, τους προγόνους και τους απογόνους του δεν μας εκπλήσσει. Είναι γνωστό ποια «σχολή» κάνει κουμάντο μέσα στο υπουργείο και ποιοι επιλέγουν την διδακτική ύλη. Εκείνο που μας ενοχλεί και το φωνάζουμε είναι ότι επέλεξαν τη μέρα της εξόντωσης των συμπατριωτών μας από τον αρχισφαγέα Κεμάλ για να προπαγανδίσουν στην νεολαία και τους επίδοξους επιστήμονές της, ότι υπήρξαν και Τούρκοι πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να «συνωστισθούν» και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρόκειται για άνευ προηγουμένου έμφαση του ραγιαδισμού, της ηττοπάθειας και του αφελληνισμού που καλλιεργούν στην νεολαία τα πιόνια της Νέας Τάξεως.
Σύντομα βέβαια, οι απόγονοι της Τουρκάλας θα μπορούν να βλέπουν το σπίτι της γιαγιάς τους από ψηλά, αφού τα τουρκικά F-16 θα κάνουν σε λίγο παραβιάσεις στο σύνολο του ελληνικού εναερίου χώρου... Να δούμε τότε πώς θα «εκλειάνουμε» τα πάθη...

Eva F. είπε...

Εγώ το μόνο που θα πω ότι σε συγχαίρω για την ανάρτησή σου και ότι οι παραπάνω φίλοι έχουν δίκιο!
Καλό ξημέρωμα Εβελίνα μου!

Phivos Nicolaides είπε...

Τραγικά ιστορικά γεγονότα που θα μας κατατρέχουν γενεές...

evelina είπε...

Φίλοι μου καλημέρα σας…Σας ευχαριστώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά για τα σχόλια σας…Ένας ελάχιστος φόρος τιμής και από μένα για να τιμήσω και εγώ τους χιλιάδες Ελληνες νεκρούς ,αλλά και συγγενείς μου. θα θυμάμαι πάντα ,τον πόνο της γιαγιάς μου όταν αναφερόταν σ αυτά τα χρόνια. Τον διωγμό ,την απώλεια του πατέρα της ,και σε λίγες μέρες και την απώλεια της μάνας με φριχτό τρόπο .Έχασε τον αδελφό της ,τους συγγενείς….κάπως έτσι είναι η ιστορία χιλιάδων ανθρώπων ,που ήρθαν ξεριζωμένοι εδώ .Και σήμερα τι κάνουμε εμείς? Υποτασσόμαστε για άλλη μια φορά σ αυτό τον λαό ,τον καλοδεχόμαστε ,και τον αφήνουμε να επιβάλλεται και πάλι στην χώρα μας.

Dimitrios Tilis είπε...

Δεν ξέρω τελικά πόσο παρήγορο είναι ότι εμφανίστηκε εδώ ένα σημαντικό κομμάτι απο την..."Ελλάδα που αντιστέκεται,την Ελλάδα που επιμένει..."

maxforeigner είπε...

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα, έχουν ειπωθεί νομίζω αρκετά. Αν και όσα και να ειπωθούν ή να γραφούν, δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν την τραγική ιστορία της γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων της Μ. Ασίας. Ένα πολύ καλό σχετικό βιβλίο είναι το ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ (γραμμένο από τη THEA HALO, εκδόσεις ΓΚΟΒΟΤΣΗ, μετάφραση ΜΑΡΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥ).

aoratos είπε...

OI MNHMEΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΒΕΣΤΕΣ.ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΒΗΝΟΥΝ,Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΝΑ ΠΑΝΤΑ ΑΣΒΕΣΤΗ.ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΕΧΩ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ,ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΥΘΟ. diolkos.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

τιμας εμας τους ποντιους με τις αναφορες σου, ειδες το αφιερωμα εδω για την γενοκτονια;μεν αρκετα πολιτικο αλλα τουλαχιστον ειχαν μνημες και τιμησαν σαν κυριο καλεσμενο τον Παπαδοπουλο βουλευτη Σουηδιας .καλο καλοκαιρι φιλη μου.